Monday 6 August 2012

Biskut Almond London

Almond london merupakan biskut raya ku yg ke-2... Ada 2 version biskut almond london yg ku buat ni. 1 dengan telur. 1 lagi tanpa telur. Yang tanpa telur tu buat kat opis. Hehehehe.

Jom tengok resepi...

ALMOND LONDON
by : nizamadey@myresepi.com
c&p : linda

Bahan-bahan
250 gm mentega
125 gm gula halus
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam (optional)
200 gm tepung jagung
300 gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 tsp baking powder
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)
50 gm badam cincang (utk hiasan)
+/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)

Cara-cara
Pukul mentega dengan gula hingga kembang
Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
Masukkan serbuk badam, kacau
Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit
Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. (Saya guna pipe untuk sadur coklat...x comot sgt!!) Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan. 


ALMOND LONDON TANPA TELUR
by: finie aka member opis

Bahan
200 gm mentega
1 1/2 cawan gula icing
kacang badam secukupnya
200 gm tepung gandum
2 cawan tepung jagung
1 sb serbuk penaik
Esen vanilla
Coklat masakan secukupnya
Badam tabur secukupnya

Cara
Seperti diatas cuma butter digaul dengan gula sehingga sebati dan terus kepada masukkan tepung dan bahan2 lain. 

Inilah hasilnya... 
Tak celup dengan coklat lagi tu. InsyaAllah dalam minggu ni akan siap. 








No comments:

Post a Comment