Monday 6 August 2012

Semperit Dahlia

Biskut raya no.3 ku - semperit @ dahlia

Semperit Dahlia
Resepi by: Finie (member opis)

Bahan
1 tin tepung gandum  (300gm)
1 tin tepung ubi (250 gm)
1 tin tepung kastard (300 gm)
1 tin gula halus/icing (300 gm)
1 tin marjerin/mentega (300 gm)
2 biji telur
1 camca esen ros
Ceri merah/hijau

Cara
Ayak tepung gandum, tepung ubi, tepung kastard.  Ketepikan.
Pukul mentega dengan gula sehingga sebati.
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan esen ros.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
Masukkan dalam acuan semperit dan picitkan adunan tersebut di atas loyang pembakar.
Letakkan ceri di atasnya.
Bakar pada suhu 170c selama 20 minit. (Suhu dan masa bergantung pada oven masing2 ye)
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.




p/s: tak cukup ni. nak kena tambah lagi. maklum le banyak umah.

No comments:

Post a Comment