Monday 6 August 2012

German Cookies

Biskut raya yg ke-4

German Cookies
By: matgebu@tiffinbiru.com

Bahan
125 gm butter
125 gm tepung kentang (ada jual di kedai bakery. carrefour pun ado)
80 gm tepung gandum (aku guna tepung superfine)
40 gm gula icing
secubit garam (tak letak pun takpe)

Caranya
Satukan tepung kentang dan tepung suferfine (tepung paling halus). Ayakkan keduanya.
Putar butter dengan gila icing sampai sebati.
Masukkan tepung yg telah diayak sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh.
Simpan adunan ke dalam peti sejuk selama 20 minit.
Keluarkan adunan dan ambil sedikit, buat bulat2 kecil sebesar guli. Susun di atas dulang pembakar yg telah disapu dengan butter.
Celupkan garpu dalam air suam dan tekan ke atas bebola tadi sehingga membentuk corak. Buat sehingga siap.
Bakar pada suhu 175c selama 20min.
Sejukkan dan masukkan dalam bekas kedap udara.

p/s: Biskut ni simple je cara buatnya. Rasanya pun sedap. Cubalah.


Tara gambar2 german cookies.

aku bahagikan adunan kepada 3 bahagian.
strawberry emulca, pandan dan coklat.
letak sikit je so warnanya takde la terang sgt.
tu dia
5 balang
projeknya start ari sabtu lepas : 3 adunan
ahad : 6 adunan










No comments:

Post a Comment