Tuesday, 10 July 2012

Resepi Puding Pelangi




Assalamualaikum dan salam sejahtera.. (^_^)

Kurang 10 hari lagi kita akan melangkah ke bulan Ramadhan. Bulan yg berkat. Bulan rahmat. Bulan lailatulqadar. Sekejap je masa berlalu kan. Sedar tak sedar dah nak puasa. Bagi yg perempuan dah abis ganti puasa ke? Hutang kita dengan Allah tu. Aku insyaAllah ada lagi sehari lagi nak ganti pastu dah leh raya. Hehe. InsyaAllah abis je ganti puasa akanku puasa sunat pulak. 

Petang2 macam ni bila free sikit kat opis mulalah sibuk mencari resepi best untuk dicuba. Nak cari resepi apa pulak ye?? Hmmm. 

Dapatku bayangkan bila start puasa nanti sure tetiap petang mencari resepi nak bukak puasa. Betul tak? Hahaha. Aku le tu. Cari resepi untuk berbuka esoknya dan bila pertengahan bulan puasa pulak cari resepi untuk kuih/biskut raya. 

Makin banyak le koleksi resepiku nanti. 


PUDING PELANGI
Resepi asal: alma@myresepi.com (mintak izin c&p ye)

Bahan :
  • 10g serbuk agar2
  • 650ml air 
  • 180gm gula pasir(kurangkan sukatan gula kalo nak kurang manis)
  • 60gm mentega 
  • 1 biji telur
  • ½ tin susu cair 
  • 1 sudu makan tepung custard 
  • 1 sudu makan serbuk koko 
  • 1/2 sudu teh vanilla
  • pewarna merah dan kuning secukupnya (kalau nak warna2 lain pun boleh)

Cara :
  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 3 mangkuk (sama byk). Then bubuh koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 2 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning dan merah.
  5. Sengetkan loyang/apa2 bekas puding sedikit (contoh bekas square 7x7in) Biar satu hujung tu tinggi (lapik/alaskan dengan apa2 untuk tinggikan).
  6. Mula2 tuangkan satu senduk makan adunan warna merah ke dalam loyang/bekas (dihujung yg paling rendah tu ler), kemudian satu senduk makan adunan warna kuning dan las skali satu senduk adunan warna coklat. Ulang buat cam ni sampai semua adunan habis.
  7. Bila dah siap, letakkan semula loyang/bekas ke kedudukan asalnya. Then, masukkan ke dalam peti sejuk, bolehlah dipotong dan dihidangkan.
p/s: nanti bila i buat i masukkan gambar ye....





No comments:

Post a Comment